Föreningens stadgar
Stadgar för Musik i Fristad
§ 1 Musik i Fristad är en förening som är politiskt och religiöst obunden och som jobbar på ideell grund. Föreningen skall främja ett aktivt musicerande bland ungdomar, för att därigenom stimulera våra ungdomar att träffas och uppleva den glädje som det innebär att spela, och ha trevligt tillsammans.
Medlemskap
§ 2a Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar genom att betala medlemsavgiften ett år i taget.
§ 2b Medlemskapet registreras med följande uppgifter, namn, födelsedatum, adress, kontaktuppgifter, instrument och/eller ensemble.
§ 2c Musiklärare kopplade till föreningens verksamhet betraktas som och registreras som medlemmar, utan att betala medlemsavgift.
§ 3 Medlem som önskar upphöra med sitt medlemskap anmäler detta till styrelsen och kvarstår som medlem året ut.
§ 4 Medlem får uteslutas om medlemmen försummat att:
• Betala årsavgiften till föreningen
• Motarbetat föreningens verksamhet
• Uppsåtligt skadat föreningens intressen
§ 5 Medlem äger rätt att:
• Deltaga i föreningens möten och aktiviteter
• Erhålla fortlöpande information om föreningens angelägenheter
§ 6 Medlem skall:
• Betala den årsavgift som fastställts av årsmötet
• Verka för föreningens sammanhållning och utveckling
• Följa föreningens stadgar samt beslut som fattas inom Musik i Fristad
Styrelse
§ 7 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Styrelsen skall, inom ramen för dessa stadgar, verka för föreningen och tillvarata dess intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att:
• Tillse att föreningens bindande regler iakttas
• Verkställa av årsmötet fattade beslut
• Planera, leda och fördela arbetet inom föreningen
• Ansvara för, och förvalta föreningens medel
• Förbereda årsmötet
• Utse representanter till distriktsmöte för distriktsorganisationer
• Se till att föreningen söker de bidrag från stat, kommun, riks- och distriktsorganisation inom RUM m.fl. som finns att få
• Utarbeta förslag till verksamhetsberättelse för föreningen
§ 8 Styrelsen består av ordförande och det antal ledamöter årsmötet bestämmer. Antalet skall bestämmas till ett jämt tal och minst två ledamöter. För ledamöterna utses suppleanter till det antal som årsmötet bestämmer. Styrelsen fördelar inom sig posterna som sekreterare, kassör och övriga befattningshavare.
§ 9 Styrelsens ledamöter väljs växelvis mellan föreningens medlemmar av årsmötet för en tid av två år. Avgår vald styrelseledamot före mandattidens utgång inträder suppleant, vilken enligt den mellan suppleanterna bestämda ordningen står i tur som styrelseledamot för tiden t.o.m. nästföljande årsmöte. Vid sammanträde skall protokoll föras och justeras.
§ 10 Ordföranden leder styrelsens arbete samt övervakar att såväl föreningens stadgar som övriga för föreningen bindande regler och beslut efterlevs. Har ordföranden förhinder träder vice ordföranden in i ordförandens ställe om denne är utsedd. I annat fall skall den ledamot som är äldst fullgöra de uppgifter som ankommer på ordföranden.
§ 11 Styrelsen fördelar sina uppgifter bland sina ledamöter. Nedan angivna uppgifter bör ankomma på sekreteraren och kassören.
Sekreteraren svarar för att:
• Tillsammans med ordförande förbereda styrelsens sammanträden och föreningens möten
• Föra protokoll över styrelsens sammanträden
• Registrera och förvara skrivelser
Kassören svarar för att:
• Medlemmarna betalar föreskrivna avgifter
• Föreningens bokföring vilket innebär att föra kassabok över föreningens räkenskaper
• Till årsmötet upprätta balans- och resultaträkning
• Föra medlems- och närvarostatistik
• Förvalta materiel och föra inventarieförteckning, om ej skärskild materielförvaltare utsetts av styrelsen
§ 12 Styrelsen får till sin hjälp utse utskott och kommittéer i den omfattning styrelsen finner lämpligt.
Verksamhets- och räkenskapsår m. m
§ 13 Verksamhets- och räkenskapsåret omfattar tiden fr.o.m. 1/7 t.o.m. 30/6. Styrelsens arbetsår omfattar tiden mellan två årsmöten.
§ 14 För kontroll av föreningens räkenskaper väljes två revisorer. Dessa väljes växelvis för en tid av två räkenskapsår.
§ 15 Styrelsen skall tillhandahålla revisorerna föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll, medlemsmatrikel och övriga handlingar som revisorerna önskar ta del av när de så begär, samt när det gäller revision av förvaltningen för det senaste räkenskapsåret, senast 45 dagar efter räkenskapsårets slut.
Revisorerna skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 10 dagar före årsmötet.
Möten
§ 16 Med föreningen hålls årsmöte i anslutning till verksamhetsårets början. Styrelsen sammanträder minst tre gånger under arbetsåret.
§ 17 Styrelsen bestämmer datum och plats för årsmötet.
§ 18 Kallelse till möte sker skriftligen minst fyra veckor före årsmötets genomförande.
§ 19 Medlem som i föreskriven ordning har betalat sina avgifter har rösträtt på årsmötet.
Rösträtten är personlig och kan inte överlåtas på någon annan. Samtliga medlemmar har yttrande- och förslagsrätt.
§ 20 Årsmötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som deltar i mötets beslut.
§ 21 Motioner och förslag till funktionärer för föreningen skall inlämnas senast två veckor före årsmötesdagen på det sätt styrelsen föreskriver.
§ 22 Vid årsmötet förekommer följande ärenden:
1. Val av två justeringsmän, som jämte ordförande skall justera mötesprotokollet, tillika rösträknare
2. Styrelsens verksamhetsberättelse
3. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhetsåret
4. Fastsällande av resultat- och balansräkning
5. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen den tid som revisionen avser
6. Fastställande av årsavgifter för nästföljande verksamhetsår
7. Val av:
• Styrelseledamöter och suppleanter
• Två revisorer (i detta val får ej styrelsens ledamöter deltaga)
• Ledamöter till valberedningen, varav en skall vara sammankallande
§ 23 Styrelsen får kalla föreningens medlemmar till extra möte om detta är nödvändigt. Vidare är styrelsen skyldig att kalla till möte när revisorerna, med angivande av skäl så kräver eller när för ändamål så begärs av en sjättedel av föreningens medlemmar. Underlåter styrelsen att inom två veckor kalla till mötet, får den som begärt mötet kalla till detta.
Vid extra möte får endast i dagordningen upptaget ärende avgöras.
§ 24 Om kallelse till, rösträtt på och om beslutsmässighet vid extra möte gäller vad som föreskrivs i § 19-21.
Beslut och omröstning
§ 25 Beslut fattas efter acklamation eller efter omröstning om sådan begärs.
Vid omröstning gäller som mötets beslut i den mening varom mer än hälften av de röstande förenar sig, om ej annat anges i dessa stadgar.
Vid lika röstetal för olika meningar sker avgörandet genom lottning om ärendet avser val och genom ordförandens utslagsröst i övriga ärenden.
Stadgefrågor m.m.
§ 26 Beslut om ändring eller upphävande av dessa stadgar fattas på två på varandra följande möten med minst två månaders mellanrum. För beslut om ändring eller upplösning av dessa stadgar krävs beslut där två tredjedelar av de röstande biträder beslutet. Stadgarna kan också ändras i ett beslut om minst hälften av föreningens medlemmar biträder beslutet. Detta sätt får ej tillämpas vid ändring av denna paragraf.
§ 27 Föreningen får icke såsom vilande antaga ett förslag om stadgeändring som är oförenligt med annat vilande stadgeförslag, utan att samtidigt förkasta det först antagna förslaget.
§ 28 Stadgeändring gäller från och med den tidpunkt årsmötet bestämmer eller, om sådan tidpunkt ej är fastställd, från och med påföljande verksamhetsår.
§ 29 Vid upplösning tillfaller föreningens tillgångar något musikfrämjande ändamål. Sådant ändamål skall fastställas innan upplösning sker.
§ 30 Föreningens verksamhet bedrivs enligt dessa stadgar. Meningsskiljaktigheter beträffande stadgars tolkning avgörs i styrelsen. Styrelsen skall tillse att dessa stadgar finns tillgängliga för medlemmarna.